2010. április 2., péntek

Kafka-land, 2

Február elején (úgy emlékszem, akkor) írtam ide egy bejegyzést, amelynek Kafka-land volt a címe; egy Kálnoky-verset illesztettem be, az öregember mint szörnyeteg; meg egy (CsT-)Bereményi szöveget, mondjuk a városlakó mint svábbogár. Valami nagyon hiányzott nekem abból a bejegyzésből, triptichon lett volna eredetileg a kompozíció, de a slusszpoénhoz nem tudtam akkor sehogy se hozzájutni. Most pótolom.

Vanessa képei között láttam ugyanis még a nyár végén egy pár idevágót. Ők az elmúlt nyáron Kubában is jártak, és sok képet készítettek, sok borzasztó nyomorúságról. (Meséltek is rengeteget.) De lefotóztak ott Havannában egy többemeletes épületet is, a Kortárs Művészetek Múzeumát, szokványos lakótelepi épület kívülről, csak épp emberarcú csótányok másznak fel az oldalán, riasztó szoborkompozíció, Kafka Átváltozása ez is, megsokszorozva, erősen átértelmezve.

És én simán el tudom képzelni azt is, hogy annyira átértelmezve, hogy azt én nem is értem műveletlenségem okán, mondjuk hírhedt, Kubában közismert amerikai közéleti személyiségek arcait adták az egyes lényeknek, esetlegl a Disznó-öböl idejéről. Meglehet, logikus lenne. De nekem most annyi a történet, hogy megvannak végre ezek a képek, mivelhogy találkoztam Vanessával és ideadta. Én meg felteszem ide. Ha már így beleszerettem.



2 megjegyzés:

Gergő írta...

De rondák.

Pepe írta...

Héhó! Te itt kirakod őket mint műalkotás, mikor nekem meg itt kell taposgatnom őket, hát hogy megy ez, kéremszépen? :D Sosem hittem volna, hogy Amerika ennyire csótány-ország. :D